Roning er én af de sportsgrene, der giver den bedste all-round træning af din krop.
I roning træner og styrker du næsten samtlige muskelgrupper, mens du effektivt forbrænder kalorier og forbedrer din kondition. Roning er low-impact træning af kroppens muskler og kredsløb og er samtidig skånsomt for kroppens knogler og led. Der er ingen hårde stød som ved løb, og det er derfor et godt valg, når du vil træne effektivt i en travl hverdag.
Muskler i brug ved roning
Rotaget starter med, at du udvikler kraft ved at skubbe fra med fødderne og strække benene. Derefter arbejder hofte og torso for at overføre kraften fra underkroppen til overkroppen. Til sidst afsluttes rotaget ved at trække armene ind til kroppen. Hvor mange tror at det er armene, så er det faktisk fra benene der trækker meget af læsset, når du ror korrekt.
Ved roning træner du 80 procent af kroppens muskler, særligt i ben, baller og overkrop.
Ben og baller
I starten af rotaget er det benmusklerne, der arbejder. Du bruger primært forsiden af lårene til at skubbe fra og strække benene. I den næste del af bevægelsen, når hoften åbner op, kommer også hasemusklerne og ballerne på arbejde.
Ryg og mave
For at beskytte ryggen er det vigtigt at holde en god spænding i mavemusklerne. Det holder din rygsøjle stabil, og på den måde får du trænet din kernemuskulatur. Trapezmusklen og rhombemusklen arbejder sammen for at trække skulderbladene sammen, og vingemusklen tager det tunge læs ved at trække armene bagud.
Arme
Udover rygmusklerne arbejder bagsiden af skuldermusklerne. I afslutningen af ro-bevægelsen aktiveres biceps og underarmene, når du trækker armene ind mod brystet.
Ro i sindet
Samtidig med at roning er fysisk krævende og derfor en super givende motionsform, giver den også meget til tankevirksomheden. Når man ror fokuserer hjernen, så unødvendige tanker og bekymringer skubbes bort. Det giver ro i sjælen, da roning samtidig er en sport med stor kontinuerlighed, hvor bevægelse og tanke kommer til at følge samme rytme.